Burgemeester wijzigt naam Oude Markt in ‘Den Oudsten Markt’

Vanaf volgend jaar krijgt de zo kenmerkende Oude Markt een nieuwe naam. De burgemeester van Enschede heeft besloten om de naam te veranderen naar “Den Oudsten Markt”. Deze Oud-Hollandse spelling zou het klassieke karakter van de stad moeten benadrukken en meer toeristen moeten aantrekken.

Het nieuws is opmerkelijk, aangezien de naam van de burgervader ook Den Oudsten is. Volgens de burgemeester pure toevalligheid. “In de archieven van de gemeente kwamen we documenten tegen uit 1752, waarin al gerept werd over de naam ‘Den Ouden Marckt’. Aangezien iedereen weet dat de Oude Markt ook daadwerkelijk de oudste markt van Enschede is, leek het ons een mooie samenvoeging van deze namen.”

De gemeenteraad is verdeeld over het voorstel. De PvdA en lijst OPA zijn content met de nieuwe/oude naam, maar de D66 is minder positief. “Als we zo gaan beginnen, kunnen we de stad ook wel weer Anescede gaan noemen. Het verleden is geweest, we moeten nu vooruit! Daarnaast houden wij niet van dit soort zelfverheerlijking.”

De D66 heeft overigens ook andere plannen voor de binnenstad. Vanwege de vele monumentale kerken zou het gebied moeten worden omgedoopt tot de Kerkwijk, ook om het toerisme te bevorderen. Dit voorstel zal de aankomende raadsvergadering ingediend worden door fractievoorzitter Jasper Kerkwijk.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *