Tentamenselfie vervangt collegekaart vanaf 2014-2015

Met ingang van collegejaar 2014-2015 zal de selfie de collegekaart vervangen in de collegezaal. Studenten hoeven niet langer te zeulen met een overbodig stukje plastic en de UT denkt veel geld uit te sparen door niet langer ieder jaar bijna hetzelfde pasje voor iedere student te produceren.

In de huidige situatie loopt een surveillant de tafels langs. Daarbij controleert hij of alle studenten die in de zaal zitten ingeschreven zijn en zijn wie ze claimen te zijn. In de nieuwe situatie maakt de surveillant een selfie met de kandidaat en zijn ingevulde stapel papier. De map met foto’s wordt geprint waarna een administratief medewerker de afbeeldingen weer inscant. Deze scans worden uit het oogpunt van kostenbesparingen naar een lagelonenland gestuurd waarna controle plaatsvindt op de identiteit van de gefotografeerden. Achteraf kunnen dan tentamenresultaten ongeldig worden verklaard indien er een onregelmatigheid heeft plaatsgevonden.

Docenten zijn enthousiast: de maatregel waarbij de student met zijn papier op de foto gaat voorkomt dat twee studenten onder elkaars naam een tentamen inleveren. Ook zien zij het plezier dat “YOLO”-schreeuwende hipsters over het algemeen halen uit het maken van selfies als een goede manier om het enthousiasme van studenten voor iets fundamenteel sufs als een tentamen maken aan te wakkeren.

Medewerker Op den Heuvel van het Center for Educational Support is minder enthousiast. “Niets tegen selfies, de wekelijkse CESfie is een graaggeziene foto op Whatsappgroepen van UT. We denken echter dat het tentamen simpelweg niet de plaats is: het leidt af. Daarnaast moeten we mensen trainen om dit systeem te gebruiken, en het maken van een goede selfie is zo gemakkelijk nog niet.”

Rector Magnificus Ed Brinksma is kort in zijn reactie: “Dat selfies afleidend zijn is een beetje een detail waarop gelet moet worden bij de implementatie. We denken binnen het CvB dat de werkvloer dat prima kan oplossen. Mocht blijken dat dat niet lukt, dan ondersteunen we het proces door het aanstellen van een decaan, niet in de zin van de WHW.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *