Universiteit Twente bindt strijd aan met collegegeldmisbruik

De Universiteit Twente gaat misbruik van collegegeld aan banden leggen. De verwachting is dat het overschot op de begroting hiermee teruggedrongen kan worden. CvB-vice-voorzitter Kees van Ast: ‘Als het meezit, kunnen we het overschot tot nul reduceren.’

In navolging op de aankondiging van de minister om misbruik van de studiefinanciering aan te pakken, gaat de UT komend jaar hard optreden tegen studenten die collegegeld betalen zonder daadwerkelijk te studeren. Rector Ed Brinksma: ‘Dit kan zo niet langer. Studenten staan maar ingeschreven, betalen collegegeld, maar maken geen gebruik van onze diensten. Wij gaan hier paal en perk aan stellen.’

Vanaf het collegejaar 2014-2015 wordt iedere student geacht per semester tenminste twee colleges bij te wonen, één tentamen te maken, eenmaal in te loggen op een UT-pc én een boek te lenen in de bibliotheek. Van Ast: ‘Onze professoren zijn al stoffig genoeg, dus dat kunnen we niet ook met onze boeken laten gebeuren.’

Ad de Boer, voorzitter van Audentis, is niet onverdeeld positief: ‘Studenten moeten zelf de keuze kunnen maken hoe ze hun geld besteden. Als dat neerkomt op een bodemloze put die hun studie representeert en heel veel bier, dan moet dat kunnen. We leven in een vrij land.’

De Universiteitsraad laat bij monde van voorzitter Tonnie Leferink weten: ‘Wij kennen het college als drie heren die zeer bekwaam zijn in geld uitgeven, desnoods aan minder nuttige zaken, dus wij hebben er alle vertrouwen in dat ze het overschot ook op een andere manier kunnen wegwerken.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *