Onderzoeksgroep start onderzoek naar 2D- en 4D-sleutels

Een Twentse onderzoeksgroep begint in januari 2015 een onderzoek naar de haalbaarheid van sleutels in twee en vier dimensies. De aanleiding voor het onderzoek was het bezoek van de Koning aan de Universiteit Twente tijdens de opening van de gallery.

Het viel onderzoeker Diederik-Dirk den Daalder bij het lezen van het nieuwsbericht “Koning opent Gallery met 3D-sleutel” op dat alle sleutels die hij zelf had ook 3D waren en dat hij eigenlijk nog nooit een ander aantal dimensies bij een sleutel had waargenomen. Hij vroeg zich af of het toevoegen van een extra dimensie meer veiligheid of gebruiksgemak met zich meebrengt. Onder het adagium “Less is more” wordt ook onderzocht of minder dimensies een beter resultaat opleveren.

Allereerst zal de onderzoeksgroep starten met het toevoegen van een extra dimensie. Vermoedelijk zal geprobeerd worden om in iedere sleutel ook een tijd-component aan te brengen. Een dergelijke sleutel zou niet alleen de juiste hoogte en breedte moeten hebben, maar ook even lang moeten zijn én even lang moeten duren. Om te ontdekken hoe je een dergelijke dimensie in een sleutel verstopt wil Den Daalder hulp vragen bij de wiskundigen die de UT rijk is. Den Daalder: “Zij zijn vrij goed met meerdere dimensies, het schijnt dat ze uit verveling simpelweg een nieuwe dimensie aanbreken als ze X vaak genoeg hebben gevonden in alle dimensies waar ze momenteel mee werken.”

Later in 2015 zal de groep ook starten met het verwijderen van dimensies uit sleutels. Daarvoor roept men de hulp in van studievereniging Dimensie. Naast het feit dat er dan grapjes gemaakt kunnen worden over de toepasselijkheid van de naam ziet Den Daalder nog een voordeel: “Wanneer we in onze sleutels alleen de hoogte en de lengte overhouden kunnen we de breedte aan Dimensie geven, die hebben het zelf immers niet zo breed.”

X vinden in twee dimensies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *