Enschedeesch zesje moet kunnen

Opvolgend op het besluit van de Universiteit van Leiden om zesjes-studenten te weren uit de master opleidingen is ook besloten om selectiever te zijn in de bachelorfase van Leiden. De Universiteit Twente heeft nog geen plannen om het Enschedeesche Zesje uit het straatbeeld te laten verdwijnen.

Minstens zeven-en-een-half
Dhr. Kamphuis, woordvoerder van Universiteit Leiden klaart het een en ander op: “Tja, wat zal ik zeggen. Eigenlijk is het niet heel raar. Hier in Leiden lopen normaliter achten en negens rond. Een zesje heeft hier weinig te zoeken en komt niet mee met de rest.” Meester Kerstens valt hem in de rede: “De minimumeis van zeven-en-eenhalf is niet arbitrair gekozen, het is gewoon goed.” Kamphuis is persoonlijk sterk voorstander van een keuring aan de poort. “Anders is het weer dat hele verhaal van die Vietnamees all over again, heh.” Van Binsbergen voegt toe: ”Jaa, ja, ja, ja, jaa, ja, ja, ja, jaa, jaa..”

Verzet
Actiegroep Ius Sanctus laat het niet zover komen hier in Enschede. ZIj zetten zich in voor het behoud van het culturele studenten-erfgoed in Enschede. Kanselier Jelle Burger heeft het volgende te zeggen: “Wij bij Ius [Ius Sanctus red.] zijn voor kwantiteit in plaats van kwaliteit. Het past binnen Twente dat iedereen die zich inschrijft de kans moet krijgen om een studie met een zesje af te ronden. De zesjes moeten blijven!”

Het Enschedeesche Zesje, wat wordt bezongen in het actielied (link) van Ius Sanctus, niet uit het uitgaansleven te denken in Enschede. “Vaak makkelijk te regelen en vergeleken met de andere meiden hier toch een voldoende. We kunnen dat aankomende studenten niet ontnemen.” aldus de Kanselier, welke al menig zesjes op zijn rapport heeft staan.

Toekomst
Of er in Enschede een minimumeis komt is nog onzeker. De Universiteit Twente kampt al sinds het nieuwe onderwijsmodel met tegenvallende inschrijvingen. Mocht het in Leiden werken dan zal de Universiteit Twente wellicht de mogelijkheid overwegen of betere Twentsche modellen aangetrokken kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *