Geslaagde brasactie tijdens koninklijk bezoek

Victor van der Chijs geeft toe tijdens het koninklijk bezoek aan de Gallery een onderscheiding van Koning Willem-Alexander gebrast te hebben. Het incident zou hebben plaatsgevonden terwijl de majesteit op bezoek was op de UT voor de opening van de Langezijdsvleugel genaamd “The Gallery”. Toen de stoet de bocht op het O&O-plein maakte richting de Waaier vroeg één van de omstanders om een selfie met de koning. Op het moment dat deze en zijn beveiligingspersoneel zich tot de omstander wendden, zag de voorzitter van het CvB zijn kans schoon en wist in één vlugge beweging een van de onderscheidingen van Willem-Alexander’s borst los te maken en in zijn binnenzak te verbergen.

Het zou gaan om het Grootkruis in de Ridderorde van de Nederlandse Leeuw (meest linker onderscheiding op de foto). Commentaar dat de brasactie misplaatst was in verband met het statusverschil tussen de koning en de voorzitter van het CvB wordt door van der Chijs van zich afgeslagen. “Hoezo? Ik had een speldje, hij had een speldje. En is hij niet ook een soort van voorzitter?” Aldus van der Chijs. “Bovendien letten hij en zijn pedellen niet goed op, dus wie weet wat er mee was gebeurd als ik het speldje niet had veiliggesteld?”. Desondanks keuren royalty-experts de brasactie af, omdat de relaties met het koningshuis door dergelijke acties geschaad zouden kunnen worden. Het merendeel van de studenten en het personeel van de Universiteit Twente prijst van der Chijs echter, omdat hij volgens hen de UT op de kaart zet met deze zogenoemde ‘bazenactie’.

De brasbrief, die van der Chijs schreef tijdens het praatje van de koning in de Waaierzaal, is naar zeggen van de CvB voorzitter onderweg, maar wordt naar alle waarschijnlijkheid op dit moment nog gecontroleerd door de AIVD en de koninklijke beveiliging. Als tegenprestatie voor het veiligstellen van Willem-Alexander’s geliefde speldje vraagt van der Chijs een volledig verzorgd diner op paleis het Loo, in aanwezigheid van de koninklijke famillie. Er wordt nog gewacht op de tegenbrief van het koninklijk huis, maar royalty-experts verwachten dat de koning in zal gaan op het verzoek van van der Chijs om verder gezichtsverlies te beperken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *