Columnist universiteitsblad slachtoffer van nepnieuws

REDACTIE – Een columnist van het universiteitsblaadje van de UT blijkt slachtoffer geworden te zijn van nepnieuws. Dit blijkt uit een column die eerder vandaag gepubliceerd is. flUTnieuws dook in de beweringen en complottheorieën die in het artikel verspreid worden. 

De beweringen gaan specifiek over de besturen van studieverenigingen in Enschede. Volgens de columnist zijn er verdachte connecties tussen hen en Klaus Schwab, voorman van het World Economic Forum. “Het is toch zeer duidelijk dat het OS [Overleg Studieverenigingen, koepelvereniging, red.] nauwe banden met de WEF onderhoudt. Het OS voert vanuit de Ivoren Bastilletoren dan weer de agenda uit waar studieverenigingen braaf gehoor aan geven”, aldus de columnist.

“Het is allemaal verbonden!”, gaat hij verder. “In de kelder van de Starbucks gebeuren er vreemde dingen, waar de besturen in klerikale kledij regelmatig samenkomen. Zo worden er in het diepste geheim skireizen georganiseerd. En dat terwijl het STUDIEverenigingen zijn. Heel interessant.”

In een rondvraag van flUTnieuws onder de studieverenigingen, lijkt men zich niet te herkennen in de geschetste beelden. “Wij staan wel op de website van het OS genoemd, maar van sturing van bovenaf is uiteraard geen sprake”, aldus een verenigingsvoorzitter.

Er worden ook nog enkele andere beweringen gedaan in de column. Zo zouden studieverenigingen expres de privacywetgeving overtreden, om de data van studenten te stelen en naar het WEF te sturen. Ook zou er binnenkort bij sollicitaties gecontroleerd worden of iemand wel een studieverenigingbestuurder is geweest, dit door middel van een QR-code in de BesturenCheck-app. “Men ziet het en doet niks! Maar er komen tribunalen!”, meldt de schrijver.

Ook het democratische proces zou beïnvloed worden. “Gedurende een ALV werd een bestuur aangenomen waar ik het niet mee eens was. Het lijkt mij duidelijk dat deze verkiezing gestolen is en een hertelling werd mij geweigerd.”

De redactie kon geen persoonlijke reactie van de columnist krijgen. Ook kon de redactie geen onderbouwing vinden voor de gemaakte beweringen. De mogelijkheid bestaat dat de auteur getroffen is door nepnieuws, bijvoorbeeld op social media of uit een parodiemedium.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *