Nieuw schandaal misbruik studenten raakt de media

In de stroom van schandalen die de afgelopen weken de media heeft beziggehouden is een nieuwe episode opgedoken. De NOS (Nederlandse Omroep Stichting) heeft jarenlang de stagairs die zij binnenkregen onder hoge druk 100% van de artikelen laten schrijven, terwijl de rest van de redactie een beetje koffie aan het drinken was.

Dit blijkt uit diverse publicaties van de Nederlandse Omroep Stichting. Uit deze publicaties is duidelijk op te maken dat de stagairs zonder hulp van journalisten, fact checkers of editors alle gepubliceerde artikelen schreven. De vele verkeerd geinterpreteerde bronnen, slecht begrip van de materie en de snelle opkomst van clickbait-titels duiden erop dat de gemiddelde schrijver een 18 jaar oude HBO-scholier moet zijn. Verdere analyse laat zien dat deze ook nog eens de opdracht kreeg voor een vier jaar jongere versie van zichzelf te schrijven.

Experts vinden dat dit onacceptabel is: op 18-jarige leeftijd kunnen stagiairs zich nog nog niet verweren, hebben ze geen goed zelfbeeld en zijn ze onzeker over hun prestaties. Ze durven geen hulp te zoeken, zelfs in duidelijke gevallen van misbruik. Daarnaast moesten de stagiairs een wurgcontract tekenen waarbij groepsdruk werd gebruikt om hen in het gareel te houden: wanneer één stagiair uit de school zou klappen moest de rest van de groep als straf dagenlang zomercolumns en video-items van NOS op 3 kijken. Zo heeft het lang kunnen duren voordat de reden voor de matige journalistiek van de NOS naar buiten kwam.

De Nederlandse Publieke Omroep zegt van niets te weten en geschokt te zijn door de misstanden, maar claimt beperkte invloed te hebben en vindt de incidenten een interne zaak voor de NOS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *