Binge-drinking past niet bij studentencultuur

Volgens acht sport- en studentenverenigingen wordt de term ‘binge-drinking’ ten onrechte in verband gebracht met het studentenleven. “Dit geeft de studentencultuur, die afgelopen weken al flinke klappen heeft gekregen, en nog zuurdere nasmaak.” aldus G. Leijer van Skeuvel. “Heeft de media de studentencultuur nog niet genoeg in een negatief daglicht gezet?”

De organisaties reageren hiermee op de recente mediabelangstelling omtrent het binge-drinking. In de verschenen niewsartikelen wordt binge-drinking gedefinieerd als “minstens één keer in de week zes glazen drinken”. Echter is de consensus bij de meeste verenigingen dat dit een te lage maatstaaf is en dat studenten vele malen meer drinken dan deze magerlijke 6 glazen, laat staan maar eens in de week. “Een laffe definitie als deze doet onder aan ons daadwerkelijke kunnen.”, zegt E. Gay van het FACT. “We worden afgetekend als laffe borrelaars. Alsof we bij zes glazen ophouden en naar huis gaan. En één keer in de week ook maar. Wat gaan we de rest van de week doen dan?”

Ook de lokale femistenkliek Feminismia is woedend over de berichtgevingen. Volgens de gangbare definitie is een man bij 6 glazen (minstens één keer per week) een binge-drinker, maar een vrouw al bij 4 glazen. Mejuffrouw Bertje: “Het moet niet gekker worden. Eerst verdienen we minder en dan mogen we ook nog eens minder drinken”. Volgens haar is het net zo belangrijk om de bierglazen bodem te doorbreken als het glazen plafond.

Meerdere overheidsinstanties geven al jaren aan dat de term Binge-drinking niet bij deze maatschappij hoort. Politie, gemeente en verslavingsinstituut Trimbos zeggen allemaal dat de term bingedrinker een hedendaags student niet siert. Volgens wethouder B. Schonken moeten studentenorganisaties zich meer inzetten om het collectieve niveau omhoog te brengen en het label binge-drinker van zich af te schudden. “Die zes glazen op een avond is ongehoord, daar moet iets aan gedaan worden. Ik leg de verantwoordelijkheid bij de verenigingen en de individuele student. Alcoholgewoontes verbeteren begint bij jezelf.” Meerdere studie-, sport- en studentenverenigingen hebben al aangegeven gehoor te geven aan de oproep van de wethouder. “We gaan onze promotie en actieve verkoop verbeteren om de cijfers omhoog te krikken”.

2 reacties voor “Binge-drinking past niet bij studentencultuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *