Minister van OCW uit functie ontheven

Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, is door het College van Bestuur van de Universiteit Twente uit haar functie ontheven. Het college is op zoek naar een “ander type minister” om de strategische vraagstukken die ons land op onderwijs- en onderzoeksgebied wachten te implementeren.

De ambtstermijn van Bussemaker bij het ministerie van OCW loopt nog tot het einde van deze kabinetsperiode, maar per 22 september zal ze niet meer werkzaam zijn als minister. ‘Er volgen gesprekken over of Jet Bussemaker haar loopbaan gaat voortzetten.’ In de tussentijd kan mevrouw Bussemaker gebruikmaken van het zogenaamde wachtgeldleenstelsel.

Het college van bestuur is van mening dat het beleid van de Rijksoverheid een belangrijke rol speelt in het oplossen van landelijke problemen in het onderwijs. Het CvB zoekt daarom een minister met enige toekomstvisie, voelsprieten in de maatschappij en inzicht in financiën. Voorbeelden van problemen die het CvB noemde in het persbericht zijn de continue afbreuk aan studiefinanciering en reisrecht, het niet nakomen van de prestatie-afspraken door de overheid en het enorme overschot aan werkloze studenten in sommgie studierichtingen, waarvan nu wordt uitgezocht of ze net als melk en tomaten kunnen worden uitgereden.

Op korte termijn wordt de functie overgenomen door een deelnemer aan de recent opgezette Bestuursminor die door zijn ALV niet gechargeerd werd. Op midellange termijn verwacht het college het voltallige kabinet uit haar functie te ontheffen en door middel van nieuwe verkiezingen de gebruikelijke procedure voor opvolging in werking te stellen. Indien deze ontheffingen goed bevallen overweegt het CvB onder meer Poetin en de Kalief van de IS uit functie te ontheffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *