Verenigingen overschrijden quotum, SU is woedend

De Student Union heeft furieus gereageerd op het nieuws dat studieverenigingen Inter-Actief en Arago beiden drie vrouwen in hun kandidaat-besturen hebben. Hiermee overschrijden de verenigingen het vrouwenquotum dat in 2015 is vastgesteld door het kabinet. Volgens dit quotum zou 30% van de topfuncties in de technieksector vervuld moeten worden door vrouwen. Het behaalde percentage van 50% is volgens hen dus veel te hoog.

Het CvB heeft aangegeven geen directe maatregelen te nemen, maar de situatie in de gaten te houden. “We hopen dat het een incident is, geen patroon” aldus een woordvoerster. Oud-Rector Magnificus dr. ir. Zandbergen denkt daar echter anders over. “Ik had dit al voorzien toen in 1972 de eerste vrouw afstudeerde. Ik wist dat het uit de klauwen zou escaleren als we destijds geen grip op de situatie konden krijgen. Het was een kwestie van tijd tot dit zou gebeuren.”

De besturen van de desbetreffende verenigingen zijn zich van geen kwaad bewust. “Ik eh… gaat vast goed. Gaan we niet kapot aan.” Aldus Inter-Actiefvoorzitter S. Luiten. Ook de voorzitster van Arago, W. Bakkum, ziet geen beren op de weg. “Ik vind het een goede zaak, ik ben voor meer vrouwen in het bestuur. Ze weten zich vast sterk te houden.”
De onderwijsdirecteuren van de getroffen studies vinden deze passieve houding van verenigingen en overlegorganen storend en willen dat er maatregelen genomen worden. “Dit euvel is heel makkelijk te verhelpen door gewoon het quotum bij te stellen. Maar het kabinet doet niks!” aldus O.L.D. Boy. Het Overleg Studieverenigingen vindt dat het probleem niet zo groot is als je het gemiddeld neemt. “Newton heeft toch meestal alleen maar jongetjes, dus die zullen dat gemiddelde wel weer rechttrekken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *