Grote drukte bij heropening Vestingbar

Bij het heropenen van de Vestingbar is grote drukte ontstaan. Binnen enkele minuten waren alle plaatsen op het terras bezet. Honderden studenten moesten teleurgesteld worden. Enkele van hen eisten een plek, waardoor de sfeer grimmig werd.

Op 28 april was de kogel door de kerk; De terrassen in Nederland mochten, na maanden van verplichte sluiting door de COVID-19 pandemie, eindelijk weer open. De Vestingbar op de campus speelde hier razendsnel op in en opende zijn terras op 16 juni. Dit was uiteraard tot het genoegen van veel studenten. Toen uw verslaggever om 15.44 ter plaatse arriveerde was het erg druk, er stond een rij van enkele honderd borrelfanaten, helaas biedt het terras van de VB maar plek aan 50 personen.

Rond 16.30 was een deel van de wachtende studenten het zat. Kreten als “Het terras is van ons allemaal!” en “Gast, fuck die 1,5 meter” vlogen in het rond. Het personeel van de Vestingbar kon de drukte niet aan en besloot de beveiliging in te schakelen. Het lukte Charlie om de menigte terug te dringen tot de hoofdingang, hier raakte de menigte slaags met de beveiliging en de inmiddels uitgerukte ME. Toen de ME een waterkanon inzette werden de boze studenten uit elkaar gedreven en dropen zij boos en teleurgesteld af. De ravage was groot. Een aanzienlijk deel van de weg bij de hoofdingang is bij de rellen opengebroken.

Vicevoorzitter van het College van Bestuur, Mirjam Bult, begrijpt de behoefte van de studenten om bij elkaar te komen, maar veroordeelt het geweld. “Studenten hebben het zwaar. We zien in de onderzoeken over studentwelzijn terug dat zij de sociale interactie missen. Toch wil ik tegen alle studenten zeggen: Houd vol. Er komen beter tijden aan.” Over de vernielingen bij de hoofdingang maakt ze zich niet zo veel zorgen: “Ja, dat kwam eigenlijk wel lekker uit. Vinod (Subramaniam, de nieuwe voorzitter van het CvB, red.) eiste bij zijn terugkeer naar de UT dat er van de hoofdingang een rotonde wordt gemaakt. Door de weg open te breken hebben de relschoppers ons een eind op weg geholpen.”

Informatica student en vaste klant van de Vestingbar B. Sakkum was de drukte voor: “Om ervoor te zorgen dat ik een plekje op het terras zou bemachtigen, heb ik er gisteravond voor gekozen om voor de trappen van de Vestingbar mijn tent op te zetten. Helaas werd het wel een taaie nacht, doordat een van de Stokken van mijn tent het halverwege de nacht begaf.” Op de vraag of hij het weer zou doen antwoordde hij resoluut: “Jazeker! Tegenwoordig is het een zeldzaamheid dat de VB open is, dat moet je koesteren!”

Dit artikel is geschreven door gastredacteur H. Windjes. Ook een leuk artikel? Mail ons: redactie@flutnieuws.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *