Onrust rondom verkiezingen universiteitsraad

REDACTIE – De verkiezingen voor de studententak van de universiteitsraad zijn aangebroken. Waar deze bij vele studenten normaliter al voor slapeloze nachten en andere vormen van onrust zorgen, zijn er dit jaar nog meer signalementen van commotie. Rumoeren van zetelroving en protesten zorgen voor een grote portie onrust.

Deze week houdt de Universiteit haar jaarlijkse universiteitsraadverkiezingen. Hierbij kan iedere student stemmen op zijn of haar favoriete afgevaardigde, welke vervolgens de belangen van de Enschedese student moet vertegenwoordigen. Net als voorgaande jaren zijn ook dit jaar zijn de partijprogramma’s los van een aantal tekstuele dingen nagenoeg identiek. Daarnaast is uit onderzoek van flUTnieuws gebleken dat 83% van de studenten gaat stemmen op een studiegenoot, 11% op een vage kennis, 4% op die ene meid waar ze al een tijd verliefd op waren en de rest van de studenten ziet zichzelf nog als zwevende kiezer. Geconcludeerd kan worden dat deze verkiezingen dus nog spannender gaan worden dan die van voorgaande jaren. Vooral nu er vanuit verschillende hoeken al geluiden van onrust zijn en dat terwijl de stembussen pas net geopend zijn.

Om onderscheid te kunnen maken tussen fabel en fictie is de redactie van flUTnieuws in deze geruchten gedoken en heeft het voor u als trouwe lezer een interview weten te regelen met één van de verkiesbare studenten. Zijn naam zullen wij niet noemen, want hij heeft aangegeven anoniem te willen blijven vanwege zijn uitspraken. Zijn plan is om zichzelf af te stoten van zijn partij na de verkiezingsweek en zo zijn zetel mee te kunnen nemen en een eigen partij te kunnen beginnen. “Ik sta dus op plek drie, waardoor ik hoogstwaarschijnlijk wel een zetel in de universiteitsraad krijg. Echter vind ik dat er een frisse wind door de raad heen moet, daarom wil ik straks mijn eigen partij beginnen waar wel aandacht wordt besteed aan belangrijke punten. Zoals het coöptatierecht bijvoorbeeld.” Als we hem vragen hoe hij deze afstoting van zijn partij voor zich ziet meldt hij ons het volgende: “Ik heb een heel aantal Whatsapp stickers gemaakt die echt niet door de beugel kunnen, één van de lijstduwers verstuurt deze na de verkiezingen en dit gesprek lek ik dan weer aan de Tubantia. Daarna vertel ik in het openbaar dat ik het hier niet mee eens ben en stap ik op, met mijn zetel natuurlijk.”

Los van deze zetelrover is er meer commotie rondom de verkiezingen. Een half uur nadat de stembussen waren geopend hebben groepen van de achterban van UReka en Das zich verzameld voor de Bastille. Met spandoeken en megafoons roepen ze het CvB op om het tellen van de stemmen te stoppen. Beiden hebben namelijk met hun gehele fractie direct gestemd toen deze geopend werd en als het tellen van de stemmen nu gestopt wordt, verwachten ze de winst binnen te slepen. Een student genaamd Thomas Rump vertelt ons: “De gemiddelde student weet op woensdagmiddag pas dat er überhaupt gestemd kan worden, dus als we nu de stembussen dichtgooien is de kans op winst een stuk groter!” Wanneer Charlie kort daarna aankomt om de studenten weg te sturen wordt de sfeer grimmiger en wordt er geroepen dat de Bastille bestormd en bezet gaat worden als ze hun zin niet krijgen.

De afloop van deze demonstratie kon niet worden gerapporteerd door de redactie van flUTnieuws. De sfeer werd zo grimmig dat zij zich hier niet meer veilig voelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *