Formatie universiteitsraad nog altijd muurvast, met verkiezingen om de hoek

Waar Nederland nog geen twee weken geleden in het teken van de Tweede Kamerverkiezingen stond, is er in de universiteitsraad nog altijd geen zicht op een formatie. Pijnlijk detail: informateurs staan al sinds de verkiezingen van juni 2020 voor deze onmogelijke taak. Gezien de naderende verkiezingen voor het volgende collegejaar, wordt in de wandelgangen steeds meer gesproken over een zakenkabinet. flUT Nieuws maakte een reconstructie van het dramatische proces.

De peilingen lieten begin maart 2020 weinig veranderingen zien ten opzichte van het raadsjaar ervoor: UReka en DAS vochten om de laatste restzetel onder de studenten. Bij de medewerkers bleef Campus Coalitie ruim de grootste, met op de linkerflank een altijd krimpende Partij van de UT en lijst ET. Echter, de uitbraak van het coronavirus gooide roet in het eten.

Na het uitstellen van de verkiezingen naar eind juni, veranderde het politieke landschap op de UT. Onder studenten ontstonden vanuit corona-soggende hoek nieuwe partijen Genesis en uTOP, waarvan de laatste uiteindelijk één zetel wist veilig te stellen. Tweede partij DAS had een eventuele samenwerking met UReka van tevoren al uitgesloten, vanwege de aanwezigheid van het woord ‘studeren’ in het verkiezingsprogramma.

Onder de medewerkers onstond er commotie na het lekken van interne WhatsApp-berichten. Samenwerking binnen Campus Coalitie leek onhoudbaar. Dit leidde tot een afsplitsing van één zetel, eerst onder de noemer Splinter, toen Partij van de Toekomst, toen Lijst Henk Krol en uiteindelijk Lijst Weppelman. Partij van de UT stelde zich kritisch op tegenover de coronamaatregelen van het CvB, waardoor voor lijst ET samenwerking onmogelijk werd. De chaos was compleet.

Nu, een dik halfjaar later, lijkt het vinden van een meerderheidskabinet nog even ver weg als de dag van de verkiezingen. Een zestal informateurs is gekomen en gegaan, nog altijd zonder succes. Ook een minderheidskabinet is overwogen, maar het vallen van het gedoogkabinet met steun van CAMPUSSY in 2008 staat veel raadsleden nog in het geheugen gegrift.

Toch een lichtpuntje voor de kiezers, eind mei mag men alweer naar de stembus voor het volgende raadsjaar. Gezien de huidige stand van zaken wordt een verschuiving verwacht, al lijkt Campus Coalitie, ondanks de vacatiegeldenaffaire, wederom de grootste partij te gaan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *