IAPC en STORES geprivatiseerd

Deze week werd bekendgemaakt dat de winkeltjes voor pc- en elektronische onderdelen in het Educafé, IAPC en STORES, vanaf 1 maart 2018 niet langer uitgebaat zullen worden door studenten. In plaats daarvan zal een commerciële onderneming beide winkeltjes overnemen, vernieuwen en uitbaten. Vanochtend maakte Media Markt Nederland via hun officiële twitter-account bekend dat zij de aanbesteding hebben binnengesleept.

De toekomstig filiaalmanager Z.U. de Ma zegt blij te zijn met de nieuwe aanwinst. “We zijn blij onze werkzaamheden uit te breiden naar het westen van Enschede. Studenten willen altijd met het beste werken en wij zijn dan altijd wel bereid om daar een slaatje uit te slaan.” In de nieuwe plannen zal het hele studiegebied achter de Starbucks verdwijnen om ruimte te maken voor het nieuwe etalages. Het balkon zal uitgebreid worden en daar zullen flexwerkplekken worden gerealiseerd die gratis te reserveren zijn. Echter, het is wel verplicht om bij je reservering een leaselaptop van de Media Markt af te nemen voor minstens twee uur.

De huidige activisten van de twee electronicawinkeltjes waren op eerste gezicht niet zo positief over de plannen die hen opgedrongen werden, maar na een overleg met het management van de Media Markt Nederland stonden ze wel positief tegenover de plannen. “We kunnen in de nieuwe onderneming een functie krijgen op de winkelvloer. We verdienen dan minimumloon, maar dat is meer dan de activismevergoeding die we nu krijgen”, aldus J. Fro van IAPC.

De EWI-studieverenigingen die grenzen aan het Educafé zijn echter gematigd enthousiast over de nieuwe plannen. “Eerst die Starbucks en nu komt er nog een bedrijf bij ons in de buurt. Weten die mensen soms niet dat wij heel slecht tegen verandering kunnen?”, zegt een passerende informaticastudent. Met de Media Markt is een omgangsregeling getroffen met de aangrenzende studieverengingen. De verenigingen mogen doorgaan met hun bezigheden, activiteiten en borrels zoals ze dat nu ook doen. Wel moeten alle bierglazen binnen de borrelruimtes blijven en moeten ze tot negen uur ‘s avonds de plingelmuziek van de Media Markt over de speakers pompen.

Volgens het CvB past deze overname binnen het privatiseringsbeleid van de universiteit. Na de Starbucks en de Subway is het nu tijd om de verkoop van digitale hulpmiddelen te laten regelen door een extern bedrijf. “Bedrijven hebben winstprikkels dan dat maakt ze efficiënt en goedkoop. Door dit soort outsourcing het voor iedereen beter, kijk maar naar de privatisering van de zorg. En ik zeg altijd maar: privatiseren, kan je leren”.

De Media Markt verwacht halverwege april hun nieuwe filiaal feestelijk te kunnen openen.

1 reacties voor “IAPC en STORES geprivatiseerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *