Het beste universiteitsblad van Enschede?

Op zoek naar een onafhankelijk journalistiek medium? Als student neig je snel naar het periodiek van je eigen clubje. Maar is die wel zo helder en transparant? Het flUT Nieuws testte 10 verschillende uitgaves van Enschede.

Naast de trek die je krijgt na een avondje bier drinken in het centrum heeft de student natuurlijk een een trek naar nieuws, opinie en achtergronden. Hoewel de verzuiling op de UT nooit haar sporen heeft kunnen achterlaten telt de campus een behoorlijk aantal blaadjes rijk met alleen hun eigen ideologieën en agenda’s. Tijd om ze eens kritisch onder de loep te nemen.

Het panel testte de organen op leesbaarheid, kwaliteit, taalfouten, controversie en natuurlijk het respect met de betrekking tot de journalistieke kernwaarden. De vodjes kregen een score van 1 tot 10.

Diskwalificaties

Het UT Nieuws viel meteen af. Ondanks dat het onze shortlist had gehaald bleek tijdens de jurysessie het blad geen enkel UT-gerelateerde artikel te bevatten. Het kopstuk “De beste pizza Hawai van Enschede?” was louter vermakelijk. Tevens viel het ons op dat de laatste tijd constitutiecadeaus van Inter-Actief niet meer werden ingepakt in noizia’s (noizia is het interne roddelblad, red.). Na navraag bleek dat deze niet meer uitgegeven wordt.

Eervolle vermelding

Pro forma hebben we onszelf meegenomen in de beoordeling. De artikelen waren van prima lengte, goed geschreven en scherp. Hoor en wederhoor werd overduidelijk toegepast en de jury wou het flUT Nieuws een 10.0 toekennen. Maar ja, wij van WC-eend…

7e plek: Smaakmaker (Taste) – 5.3

Full color, maar dat is nodig met zoveel plaatjes. Vooral voor de visueel ingestelde lezer dus. Naast wat ditjes en datjes binnen de A.S.V. weinig boeiende content.

6e plek: Alumnimagazine (Marketing & Communicatie) – 5.9

Als je je Facebook-feed op papier kon krijgen, dan is dit het wel. Mensen op de campus die vinden dat jij geïnteresseerd bent in hun bestaan. Vormgeving is echter wel fraai, maar de jury gaat niet zo lekker op de combinatie van feelgoodverhalen en human-intereststories.

5e plek: ‘t Goske (Drienerlose Hockey Club) – 6.1

Mooie weergave van wat er zich afspeelt met een goed aandeel achtergrond. Echte diepgang mist echter, net zoals een regelmatige verschijning.

4e plek: Gnosis (Audentis) – 6.8

Minimalistische opmaak met veel tekst – de jury was in eerste instantie positief gestemd eindelijk een blad met inhoud! Tijdens het bestuderen van de artikelen zelf bleek het eigenlijk vooral studentikoos gebrabbel over hoeveel je eigen clubje wel niet kan bier drinken.

3e plek: Tukgijp (Hardboard) – 7.4

Geduchte kandidaat van de Eurostra. Wederom actualiteit afgewisseld met opinie, esthetisch voldoende en vooral het speekselnetwerk vond de jury een origineel katern.

2e plek: Eurostra (D.R.V. Euros) – 7.6

Een bijzondere op onze shortlist maar desalniettemin relevant. Dekt niet het nieuws niet campusbreed maar vooral het nieuws “achter het kanaal”. Actualiteit afgewisseld met opinie en een stukje achterklap. Mooie balans, prima leesvoer.

Winnaar: SUN (E.T.S.V. Scintilla) – 9.0

Kwamen we toevallig tegen tijdens de vrijdagmiddagborrel. Blijkbaar levert het inleveren van de puzzel een meter bier op, dus de jury was nogal vrijgevig in de bonuspunten. De rest niet gelezen overigens.

SAX-panel: wij het beste

De collega’s van SAX – het onafhankeijke nieuwsmedium van Saxion – trommelden hun eigen blaadjespanel op. Zijzelf haalden echter als ware Remi als enige hun shortlist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *