Eigenlijk zijn we helemaal niet leuk

Het Enschedese studentenleven bruist en dat is niet in de laatste plaats te danken aan alle disputen die aan de UT gerelateerd zijn. Hoog tijd om die disputen eens beter te leren kennen. Aan het woord zijn Wouter de Vries (22, TBK), Victor de Kneud (19, GZW) en Ulli Oud-Nibbelink (22, EL) van Herendispuut Zaus.

Opgericht: 2000, als onafhankelijk Herendispuut
Leden: 78, waarvan 12 actief
Dispuutsborrel: Om de week op maandag, beginnend bij 1 van de leden thuis
Spreuk: ‘ἀεὶ ὁ θεὸς ὁ μέγας γεωμετρεῖ τὸ σύμπαν’: ‘De grote god gebruikt altijd geometrie in het universum’
Proost: ‘Bij Zeus!’

Hoezo, Zaus?
Wouter: “Zaus is opgericht door een 6-tal vrienden, die het stom vonden dat al hun vrienden bij disputen zaten, maar zij niet. Tijdens een borrel avond werd eerst de naam Zeus bedacht, de oppergod in de Griekse mythologie.”
Ulli: “Toen de biertjes iets harder vloeiden, en de frituur aan ging, kwamen ze erachter dat ze allemaal hun friet met een sausje aten. Het iets minder generieke Zaus was geboren.

Waar kan Enschede Zaus van kennen?
Victor: “We zijn heel erg op onszelf, en hebben niet veel open activiteiten. Maar onze aspiranten zijn altijd goed te herkennen aan de bliksemschicht die ze op hun voorhoofd moeten tekenen.”
Wouter: “Tijdens de Kick-In onderscheiden wij onszelf door helemaal niks te ondernemen. Zelfs geen biertje in de stad! Wij zijn het enige dispuut in Enschede die dat elk jaar doet!”

Wat maakt Zaus zo bijzonder voor jullie?
Ulli: “Het was vooral heel fijn om iets te hebben waar je op kan terug vallen als de andere disputen je niet willen hebben. Zo’n dispuut staat natuurlijk zeer goed op je C.V., en als je in je vierde studiejaar nog steeds niet hebt gevonden, kun je altijd hierbij.”
Wouter: “Hetgeen wat ons bindt is dat we allemaal graag bij een echt dispuut hadden gewild. Ons selectiecriterium is dan ook: “Je moet het zelf willen.” ”
Victor: “Eigenlijk zijn we helemaal niet leuk. Juist omdat we allemaal van zo’n andere achtergrond komen, en diverse dingen doen, maakt het soms moeilijk om die klik te vinden.”
Wouter: “Onze inauguratie periode, de Hercu-Les, helpt ons natuurlijk wel om nieuwe leden in een passend stramien te krijgen.”

Hebben jullie nog typische tradities?
Victor: “Onze spreuk bestaat achter elkaar uit 3, 1, 4, 1, 9, 2 en 6 letters, oftewel Pi (3.141926, Red.). Wij zijn dan ook grote vierder van Pi-dag, en bakken dan elk jaar een taart! Afgelopen jaar was dat een rabarbertaart, best apart!”
Ulli: “Daarnaast hebben we nog steeds op elke borrel avond de frituur aan, met saus natuurlijk!”

1 reacties voor “Eigenlijk zijn we helemaal niet leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *