Europees vluchtelingenprobleem raakt ook Enschede

Na Italië en Calais heeft de Europese vluchtelingenproblematiek ook Enschede gevonden. De vorige week zijn honderden mensen (veelal jongeren) neergestreken op de campus op zoek naar een betere toekomst. De locale dienstverlening heeft de handen vol aan de situatie. “We hebben moeite om orde te houden. Vooral omdat dit type mensen ‘s avonds massaal aan de zuip gaat. Een speciale commissie is bezig geweest om anderhalve week aan activiteiten en feesten te organiseren om de vluchtelingen bedaard te houden, na die tijd moet er een blijvende oplossing komen.”

Volgens Frank Allus van studentenvereniging Audentis is dit niet voor het eerst dat het westen massaal naar het oosten trekt. “We zien het elk jaar weer gebeuren rond deze tijd van het jaar. ‘Sjaarsen’ noemen wij ze. Honderden jongeren die hun burgerachtergrond achter zich laten om hier een gouden tijd tegemoet te gaan.” Frank is van mening dat de universiteit en de gemeente Enschede gebruik moeten maken van deze nieuwe aanwas in plaats van de vluchtelingen te verjagen of af te schrikken. “Vaak betreft het tuig wat nog veel te leren heeft, maar er zitten altijd wel wat talentjes tussen.”

Het universiteitsbestuur waarschuwt hard op te treden tegen mishandeling van de vluchtelingen. De afwezigheid van een structurele oplossing voor de overlast wekt namelijk frustratie en baldadigheid op bij de campusbezoekers. Zo werden de afgelopen weken de vluchtelingen al geforceerd om een gigantische sleutel te vormen en werd er met verf naar ze gegooid. “Zinloos vind ik het, Sjaarsen zijn ook gewoon mensen” aldus Eb Drinksma. Anderen tonen hun medeleven aan de vluchtelingen. Zo hadden honderden zich aangemeld als doegroepouder om deze mensen wegwijs te maken in Twente en overspoelen de studentenverenigingen ze met petjes om zonnesteken te voorkomen. De NSE is al een missionaire campagne begonnen om de Tukkers in spe het licht te brengen.

Over een permanente oplossing wordt nog hard nagedacht. Zo hebben de studieverenigingen vorige week geëxperimenteerd met speciaal ingerichte kampen. In de tussentijd stijgen de spanningen tussen de vluchtelingen en de oorspronkelijke bewoners. Vorige week heeft de vluchtelingengroep nog geprobeerd het universiteitsgebouw de Bastille te bestormen en te bezetten om een plek in Enschede af te dwingen. De universiteit had zich hierop al voorbereid door lering te trekken uit bestormingen van de kanaaltunnel in Calais en hadde Nationale Reserves ingeschakeld om escalatie te voorkomen.

Dit artikel verscheen in de Break-In van vrijdag 21 augustus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *