Sociaal leenstelsel voor studiepunten

Nadat eerder al bekend werd dat de studiefinanciering zal verdwijnen en plaats zal maken voor het zogeheten ‘studievoorschot’ (voorheen: sociaal leenstelsel), wordt er op het moment nagedacht over eenzelfde regeling voor studiepunten, zo zei de minister vandaag in de Tweede Kamer.

Naar verluid zijn de regeringspartijen VVD en PvdA het erover eens dat ‘we niet bezig kunnen blijven met studiepunten uitdelen’. Er zou op hoofdlijnen een akkoord gesloten zijn, waarbij studenten enkele jaren na hun studie beginnen met het teruggeven van de verkregen studiepunten aan hun voormalige onderwijsinstelling. Een anonieme bron op het ministerie van OCW laat weten: ‘Studiepunten zijn zonder meer een investering in jezelf. Ze leveren je uiteindelijk die baan op WO-niveau op.’

Oppositiepartij D66 is waarschijnlijk nodig om ook in de senaat een meerderheid te krijgen voor het plan, maar zij is sceptisch over het plan. Er bestaan met name twijfels over wat een diploma nog waard is als dat door steeds minder ECs ondersteund wordt. Daarnaast zou een belangrijke eis zijn dat onderwijsinstellingen de studiepunten die het plan oplevert investeert in het onderwijs. Vanuit de VSNU wordt gemompeld dat ‘studiepunten toch nergens anders goed voor zijn’ en ‘knappe vent die studiepunten weet te gebruiken om onderzoek te financieren’ wordt vaker gehoord.

Details van de plannen op het gebied van de termijn waarop studiepunten teruggegeven dienen te worden en een draagkrachtregeling zijn vooralsnog onbekend, maar de verwachting is dat er de komende weken meer over de plannen bekend zal worden gemaakt.

1 reacties voor “Sociaal leenstelsel voor studiepunten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *