BlackBoard beoordeeld als racistisch

De rechtbank van Enschede heeft afgelopen ochtend de term “Blackboard” beoordeeld als racistisch. De UT mag daarom niet langer openlijk gebruik maken van het gelijknamige softwarepakket en moet dus offline.

De zaak was aangedragen door de African Student Association Twente, en werd afgelopen week in behandeling genomen. Vanochtend volgde de uitspraak dat de term, en daarmee het huidige onderwijsplatform van de UT, als racistisch beschouwd moeten worden en daarmee verboden zijn. ICTS werkt nog aan een tijdelijke vervanging van het systeem, waarna BlackBoard offline zal worden gehaald.

De uitspraak is een overwinning voor de aanklagers, die al jaren het gebruik van BlackBoard aanvechten. “Na meerdere protestacties, petities en hongerstakingen moet BlackBoard eindelijk offline. Nadat zelfs de periodieke DDoS-aanvallen in de tentamenweken niet mochten baten, zijn we blij dat we met juridische stappen ons doel wel hebben bereikt.”, aldus de voorziter van ASAT.

Het College van Bestuur geeft aan zich, ondanks de meervoudige acties en meerjarige controverse om het woord, zich niet bewust te zijn geweest van de aanstootgevende aard van het onderwijsplatform. “Met TeleTop hadden we dergelijke problemen nooit.” Het CvB heeft aangegeven de uitspraak van het gerechtshof op te willen volgen. Het softwareplatform zal binnenkort offline gaan. Bij de eerste softwareupdate zal het systeem hernoemd worden naar “PeopleOfAllColorsBoard”, waarna het weer online zal gaan.

2 reacties voor “BlackBoard beoordeeld als racistisch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *