UT experimenteert met afvalscheidingen

Gedragswetenschappers van de Universiteit Twente slaan de handen ineen met collegae uit Wageningen in de strijd tegen obesitas onder getrouwde stellen. Met zogenaamde ‘Afvalscheidingen’ hopen de onderzoekers mensen zowel van hun huwelijk als hun overgewicht af te helpen.

Promovendus Otto-Erik ziet een tweedeling in de huwelijken, maar neemt tegelijkertijd waar dat beide helften dezelfde problemen hebben. Dhr. Di Pus, recent afgestudeerd op problemen die ontstonden bij mensen die binnen hun familie trouwden, legt dit uit: “We zien bij huwelijken die goed lopen vaak dat de partners gezamenlijk overvloedige feestmalen houden die uitgroeien tot enorme bacchanalen. Tegelijkertijd zien we bij huwelijken met problemen dat beide partners al snel hun toevlucht zoeken in consumptie, als consummatie niet meer kan, zogezegd.”

De onderzoekers stellen voor te werken met afvaleilanden, twee eilanden waarop de zojuist gescheiden exen geplaatst worden om er zeker van te zijn dat ze elkaar tijdelijk niet zien. Op ieder eiland is een set opdrachten te doen waarmee de deelnemers aan het experiment beziggehouden kunnen worden, blijven bewegen en niet aan eten denken. Op verzoek van de onderzoekers uit Wageningen doen deelnemers dit naakt, om dichter bij de natuur te komen.

Vanuit de televisiewereld is voorzichtig interesse getoond om het onderzoek te financieren. De Vereniging Commerciële Omroepen heeft laten weten te denken dat er sprake kan zijn van synergie: “Doordat op deze eilanden een groep deelnemers afvalt, relatieproblemen heeft, opdrachten uitvoert, naakt is en mogelijk interesse heeft in rebound-relaties kunnen we waarschijnlijk met wat knip-en-plakwerk uit de overdaad aan beelden wel 5 verschillende TV-programma’s maken. Er zijn immers nu ook al genoeg BN’ers die in meerdere realityshows meedoen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *