Nieuw taalbeleid: naast Nederlands en Engels nu ook Twents op de UT

De Universiteit Twente zal per studiejaar 2014-2015 een nieuw taalbeleid gaan hanteren. Vanaf september zal zal de UT overgaan op drietalige communicatie. Naast het huidig gehanteerde Nederlands en Engels zal ook het Twents voertaal worden op de UT. Vanuit medewerkers wordt positief gereageerd: “de communicatie met diverse diensten zal er een stuk beter op worden”.

Medewerker Gait Hesselink is razend enthousiast: “ik bin een vrolikn means”. Hij heeft met een grote groep medewerkers jaren geprobeerd het Twents geaccepteerd te krijgen op de campus. Gait verwijt het CvB jarenlang zwil in de oarn gehad te hebben. Hij was zelfs al aardig hellig op het CvB. Gait hoopt wel dat de köttel nig wier introkk’n wörd.

Studenten reageren wisselend op het nieuwe taalbeleid. Een groepje studenten uit Losser wist van niets, zij hadden nog niets over het nieuwe taalbeleid gehoord. TBK-student Joost van Binsbergen vindt het nieuwe taalbeleid maar niets: “laat die communicatie-miepen maar eerst eens Engels leren, voordat ze aan een nieuwe taal beginnen”. Thuiswonende student Gijs Oude Vrielink is overwegend positief: “de taal die ik buiten de campus spreek, is straks ook op de campus geaccepteerd”.

Fries studentengezelschap ‘FSST Tsjerk Hiddes’ is ook niet te spreken over het nieuwe taalbeleid en heeft de actiegroep ‘Frysk op de UT!’ opgericht. flUT nieuws heeft ‘Tsjerk Hiddes’ om een reactie gevraagd, maar was niet in staat deze in het Nederlands te vertalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *