Fietsproblematiek O&O-plein opgelost met idee uit Parijs

Het Facilitair Bedrijf claimt na bestudering van een regeling uit Parijs de oplossing te hebben voor de problemen op het O&O-plein. Gebaseerd op dit systeem mogen studenten afhankelijk van hun verjaardag wel en niet op het plein parkeren.

In Parijs mochten gedurende korte tijd voertuigen alleen de weg op als hun nummerplaat even of oneven was, afhankelijk van de dag. Het FB claimt op soortgelijke wijze het probleem op het O&O-plein op te kunnen lossen: in oneven weken op maandag en woensdag mogen studenten met een even geboortedag het plein op om te parkeren, op dinsdag en donderdag is het de beurt aan mensen met een oneven geboortedag. Bij een even weeknummer is dat andersom, als het een schrikkeljaar wisselen de dagen tussen oneven en even weken. De controle zal plaatsvinden aan de hand van de collegekaart.

Uitzonderingen zijn er, net als in Parijs, ook te maken. Zo zijn er uitzonderingen voor knappe studentes, internationale studenten uit landen die met een P beginnen en bezoekers. Deze laatste groep is toegevoegd op verzoek van het team dat achter de oorspronkelijke fietsparkeerplanning op het plein zat.

Architect Archibald de Stijl legt uit: “Oorspronkelijk verdeelden we gebruikers van het O&O-plein in drie groepen: medewerkers, studenten en bezoekers. Medewerkers zouden hun fiets in de beveiligde stalling plaatsen, bezoekers in de ellipsen naast het Educafé en Hal B, en van studenten verwachtten we dat ze dat respecteerden en vrijwillig hun fiets verder weg zouden zetten en een stuk gingen lopen. We hebben het gevoel dat dat idee ten onrechte niet helemaal uit de verf is gekomen en willen dat nu weer kracht bijzetten.”

Over de handhaving was hij kort: “Simpel. Je vraagt iedereen gewoon bij welke groep hij hoort. Een bezoeker zegt ‘Bezoeker’, en dan laten we hem door. Een student zegt natuurlijk netjes ‘student’, toont zijn legitimatie en wordt gecontroleerd. Dan kan het zijn dat je niet mag parkeren, ja. Daar werkt toch iedereen aan mee?”

Mensen houden zich bezig met het verplaatsen van fietsen

2 reacties voor “Fietsproblematiek O&O-plein opgelost met idee uit Parijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *