BREKEND: Psychologie roept onafhankelijkheid uit

De opleiding Psychologie heeft besloten zich af te splitsen van de Universiteit Twente en de Universiteit van Osnabrück (Duitsland) gevraagd om haar te annexeren. De UT reageert verontwaardigd op deze provocatie.

Tijdens het college ‘Geschiedenis van de Psychologie’ ontstond er onrust onder de aanwezige studenten, omdat in hun ogen niet-Nederlandse psychologen uit het verleden te kort gedaan werden door de docent. Zij besloten een referendum uit te roepen, waarmee zij zich konden uitspreken voor onafhankelijkheid, of aansluiting bij de Duitse universiteit. Eén van de studenten laat optekenen: “Dit was echt de druppel. Nadat Anne Flierman is verjaagd door die terroristen ging het van kwaad tot erger. In Osnabrück houden ze tenminste wel rekening met onze wünschen!”

Gezien de samenstelling van de studentpopulatie was de uitslag die vandaag tijdens de domibo door een haastig samengestelde kiescommissie (bestaande uit het bestuur van studievereniging Dimensie) bekend werd gemaakt geen verrassing: een overweldigde meerderheid van 95% sprak zich uit voor aansluiting bij de Universiteit van Osnabrück.

Victor van der Chijs (voorzitter CvB) reageert verbolgen op deze ‘daad van agressie’. Van der Chijs: “Ik heb sterk het vermoeden dat onze studenten zijn opgestookt door de studenten uit het oosten, maar een opleiding kan zich volgens onze statuten niet eenzijdig losmaken van de universiteit. We zullen psychologie dan ook nooit opgeven.” Naar verluid wordt repressief ingrijpen vooralsnog geschuwd, maar in de wandelgangen wordt er gesproken over sancties als het intrekken van behaalde resultaten en het opschorten van alle samenwerking met Duitse universiteiten. De VSNU laat weten waarnemers naar Enschede te sturen en dat ‘een aanval op één van haar leden beschouwd wordt als een aanval op alle Nederlandse universiteiten.’

Gevreesd wordt dat de onrust bij Psychologie overslaat naar andere studies, zoals European Business Administration. Naar verluid zijn enkele honderden studenten uit Duitsland onderweg om hun medestanders in Twente een hart onder de riem te steken.

1 reacties voor “BREKEND: Psychologie roept onafhankelijkheid uit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *