Faculteit Geesteswetenschappen kondigt referendum aan.

De studies van Geesteswetenschappen (Psychologie, Onderwijskunde & Communicatiewetenschappen) hebben vanochtend aangegeven een referendum te willen houden over een onafhankelijk voortbestaan van de studies.

B.B. Boomer, opleidingshoofd van de studie Psychologie, vindt dit het juiste moment voor het vertrek. “Dit is een technische universiteit en onze studies passen gewoon steeds minder tussen de Bétastudies. De eis voor maatschappelijk nut vanuit de Vleugel tast de soevereiniteit van onze identiteit en ons vakgebied aan.” Volgens de plannen zullen de studies dan onafhankelijk en zonder alliantie met de UT doorgaan.  De gevolgen voor de studies vallen lastig te overzien volgens desertie-econoom S. Doei. Zo kunnen de studies niet meer rekenen op subsidies en activismesteun van de universiteit. Bovendien moeten de opleidingen opnieuw geaccrediteerd worden. De vraag is hoe de studies uit de verf komen wanneer ze geen aanspraak meer kunnen maken op faciliteiten en steun van de UT.

Onder studenten word het plan veelal enthousiast ontvangen. “Het wordt hoog tijd dat we ons afsplitsen van die nerds van de UT.” Aldus de voorzitter van actieplan EVAC (Enclave Vrij en Autonome Cubicus). “Het EVAC pleit al jaren voor een zelfstandige Cubicus. We zijn blij dat de huidige situatie in Groot-Brittannië heeft gezorgd dat er nu internationaal ook schot in de zaak komt.”

De statistieken laten een duidelijk negatiever beeld zien dan de studenten die we hebben gesproken. Volgens analyse van het Studietechnisch Bureau voor de Statistiek zijn het aantal voorinschrijvingen voor de desbetreffende studies in één dagdeel met twintig procent gedaald. Ook worden de behaalde studieresultaten van de tentamens volgende week door experts een stuk lager gewaardeerd. Een 5,5 is dus niet langer een studententien, maar gewoon onvoldoende, in ieder geval tot de koers weer aantrekt.

De initiatiefnemers willen dat het referendum volgend collegejaar plaatsvind, tegelijkertijd met de stemmingen over de nieuwe URaad en faculteitsraden. Als het referendum een positieve uitslag krijgt zal naar verwachting de Cubicus vanaf collegejaar ‘17/’18 als zelfstandige enclave doorgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *