BREAKING | Liveblog: demonstratie intocht studieadviseur IO escaleert (afgesloten)

8.00u – start liveblog
Naar aanleiding de -behoorlijk gepolariseerde- discussie over activisme hebben verschillende organisaties aangekondigd vandaag te willen demonstreren. Om ongeregeldheden te voorkomen zijn er twee locaties aangewezen: voorstanders van activisme mogen op het O&O plein demonstreren en de tegenstanders hebben het veld achter De Horst toegewezen gekregen. De tegenstanders, naar verluid opgehitst door een man die zich vicerector noemt, hebben aangegeven niet tevreden te zijn over de locatie. Ze hebben aangekondigd ook op het O&O plein te gaan demonstreren.

8.49u – reactie beveiliging
Hoofd H. Bres van de beveiliging heeft flUTnieuws laten weten de veiligheidssituatie op de campus scherp in de gaten te houden. Er zijn rondom het O&O plein schermen geplaatst waarop de actuele veiligheidssituatie getoond zal worden. Bres bevestigd dat alle verloven bij de beveiliging zijn ingetrokken en dat de postauto van het FB vandaag door de beveiliging ingezet zal worden.

9.29 uur – intocht verlaat
Vanwege een arbeidstijdverkortingsregeling zal de intocht van de studieadviseur vanmiddag rond een uur of één plaatsvinden. Demonstranten hebben aangeven vanaf 12.00 uur te verzamelen op O&O plein. De tegendemonstranten zullen om 12.30 uur van de achterhorst naar het plein O&O plein wandelen in een protestmars.

10.22 uur – mobiele Charlie
Verschillende getuigen melden aan het flUTnieuws dat aan de parkeerplaats tussen de Horst en Hengelosestraat de mobiele Charlie is gespot.

10.57 uur – reactie CvB
In een reactie heeft de woordvoerder Lakshaar van het college van bestuur aangegeven op voorhand geen mening hebben over de demonstraties. Wel wil Lakshaar benadrukken dat het CvB hoopt op een vredige demonstratie. Eventuele relschoppers zullen conform het studentenstatuut dit aangepakt worden. Dit kan maximaal een jaar schorsing betekenen.

11.12 uur – steun uit onverwachte hoek
De opleiding technische geneeskunde heeft aangeboden om met haar voorlichtingsteam de studieadviseur te begeleiden bij haar intocht. Vanuit de stad komt het bericht binnen dat Charlie bij de Primark op het laatste moment nog twee gekleurde broeken gekocht zou hebben. Of dit betekent dat Charlie undercover gaat onder de studenten technische geneeskunde wil niemand bevestigen.

12.04 uur – gezellig druk op O&O plein en achter De Horst
Zowel Achterhorst als op het O&O plein hebben tientallen mensen zich verzameld om voor tegen te demonstreren. Voorstanders benadrukken dat activisme erg belangrijk is: "kijk maar, we staan hier met honderden mensen" en tegenstanders benadrukken dat activisme enorm veel tijd kost, zo geeft eens een student het voorbeeld: "ik sta nu hier, maar ik had ook college kunnen volgen".

12.33 uur – straten rondom Horst afgesloten
De mobiele Charlie heeft het fietspad aan de noordzijde en de weg & parkeerplaats aan de zuidzijde van Horst afgesloten. Dit om te voorkomen dat de mars van tegenstanders het O&O plein kunnen bereiken. De sfeer achter de Horst wordt grimmig genoemd door onze verslaggever Erick Wie.

12.35 uur – O&O plein steeds drukker
Verslaggever Will Meer meldt dat het O&O plein steeds drukker wordt. Ook de sfeer wordt grimmiger, zojuist is er een platte kar met verkeerd geparkeerde fietsen omgegooid door boze demonstranten. Ook zijn er ‘beroeps boe-roepers’ van de PVV-UT aanwezig met borden met de tekst "handen af van onze activisme-traditie".

12.48 uur – mars tegenstanders bij de Cubicus
Via een omweg lijkt de mars van tegenstanders toch het O&O plein te bereiken. De mobiele Charlie probeert in allerijl het O&O plein af te grendelen, maar is hier volgens verslaggever Will meer "niet erg succesvol in". Verslaggever Erick Wie meldt vanuit de mars dat de route via de boerderijweg niet afgesloten was en dat de tegenstanders zonder problemen konden doorlopen.

12.55 uur – opstootjes op O&O plein
Direct na het arriveren van de mars van tegenstanders van activisme is er onrust ontstaan op het O&O plein plein. Charlie roept iedereen die niet op het plein hoeft te zijn er niet naartoe te gaan.

BREAKING | Liveblog: demonstratie intocht studieadviseur IO escaleert

13.01 uur – charges en arrestaties het O&O plein
De mobiele Charlie heeft inmiddels charges uitgevoerd op het O&O plein, hierbij is assistentie gekregen van de mobiele eenheid. Onze verslaggevers melden inmiddels meerdere arrestaties en beschrijven de sfeer als ‘bijzonder grimmig en vijandig’.

13.06 uur – helft plein leeggeveegd, meerdere gewonden
Bij charges en bij gevechten tussen de demonstranten zijn meerdere mensen gewond geraakt. De helft van het O&O plein is leeggeveegd. In het Educafé wordt door de bhv-dienst een noodhospitaal ingericht. Verslaggever Erick Wie staat in het Educafé en meldt dat het om relatief lichte verwondingen gaat, hoewel hier en daar een bot uitsteekt.

13.09 uur – opgepakte demonstranten naar De Therm
Opgepakte demonstranten worden met de FB-postauto naar De Therm vervoerd, daar worden ze verhoord en uiterlijk vanavond vrijgelaten. Woordvoerder Lakshaar is blij met deze ontwikkeling: "wellicht dat we ook iets kunnen betekenen met De Therm rondom risicowedstrijden van FC Twente".

13.12 uur – persconferentie & crisisberaad
Het CvB is in crisisberaad bijeen en zal vanmiddag rond 14.30 uur met een persconferentie komen. De situatie op het O&O plein lijkt rustiger te worden, de voor- en tegenstanders zijn gescheiden van elkaar.

13.20 uur – actuele situatie
Alle demonstranten zijn afgevoerd of hebben zelf het O&O plein verlaten. Studieadviseur T. Kennaar van IO is buiten het oog van de demonstranten en onder begeleiding van de mobiele eenheid De Horst binnengegaan.

13.39 uur – pauze liveblog
Hierbij sluiten we ons liveblog voorlopig af. De rust is wedergekeerd op het O&O plein en inmiddels komen nietsvermoedende studenten het plein al weer op fietsen. Ook het gros van de gewonden is afgevoerd naar ziekenhuizen in de regio. Het flUTnieuws zal u vanmiddag nog informeren over de persconferentie, waar de CvB voorzitter en vermoedelijk ook mevrouw Kennaar een reactie op de gebeurtenissen van vandaag geven. Verwacht wordt dat deze persconferentie om 14.30 uur gaat plaatsvinden.

15.24 uur – persconferentie geweest, einde liveblog
Zojuist heeft voorzitter Van de Wijs van het CvB een persconferentie gegeven boven in de Horsttoren. Op deze persconferentie gaf aan dat hij het diep en diep triest vind dat de demonstraties zijn uitgelopen op rellen. De voorzitter gaf aan dat het CvB een nationale dialoog wil aangaan over studentactivisme. De voorstanders konden zich bij monde van de SU vinden in een dialoog welke kan leiden tot oplossingen en compromissen. Woordvoerder W. Rammel van de tegenstanders is resoluut tegen: "activisme moet stoppen, en wel nu".

1 reacties voor “BREAKING | Liveblog: demonstratie intocht studieadviseur IO escaleert (afgesloten)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *