Colleges beschadigend voor je activisme en sociale leven

Barend, onderwijscommissaris van gezelligheidskoepel FACT raadt nieuwe leden van de studentenverenigingen aan om niet meer te studeren. Door de invoering van het TOM, met de bijbehorende hoge studiedruk, is er geen tijd meer over voor activisme en/of gezelligheid. Daarnaast kunnen de kosten die door de studenten gemaakt worden door het kopen van studieboeken en het betalen van collegegeld, beter besteed worden aan andere zaken.

Ongeveer een week geleden kregen de eerstejaars leden van de studentenverenigingen Audentis, Taste, Alpha en AEGEE een verontrustende brief thuisgestuurd. Hierin werd duidelijk gemaakt dat, ondanks dat het aan het begin van het jaar al een keer was medegedeeld, het vooral niet de bedoeling was voor eerstejaars leden om zitting te nemen in de collegezalen.  Er werd nogmaals benadrukt dat eventuele problemen bij het hebben van een sociaal leven door het geregeld niet aanwezig zijn op borrelavonden en andere activiteiten als gevolg van het volgen van colleges, kan leiden tot royering van het desbetreffende lid. Ook mag het betreffende lid dan niet meer verschijnen op jaarclubavonden, al dan niet op de sociëteit. Studenten die momenteel toch deelnemen aan studies op de UT, worden dan ook dringend aangespoord hier per direct mee te stoppen.

“Dit is voor de studenten zelf ook een logische keuze,” aldus de onderwijscommissaris. “Zonder sociaal leven kun je nooit het volle uit je studentenleven halen, laat staan dat je het geadviseerde aantal jaren studievertraging vol gaat maken! Een goede basis hiervoor is je eerste jaar. Wanneer je dan continu rekening moet houden met colleges, toetsen en gesprekken met de studieadviseur, levert dat veel stress op wat weer nadelig kan zijn voor je psychische welzijn en de gezelligheid op de kroeg.” Barend ziet ook financiële voordelen: “Door je studie nu stil te zetten, krijg je het collegegeld van het rest van het jaar terug. Dit kan weer geïnvesteerd worden in spraakwater en activiteiten!”

De berichtgeving is bij veel hoogwaardigheidsbekleders op de universiteit in het verkeerde keelgat geschoten. Zo dreigde de Student Union al de banden te verbreken met de FACT-verenigingen als zij deze instelling bij eerstejaars blijven indoctrineren. Dit zou inhouden dat de verenigingen het privilege verliezen om zich bij SU-activiteiten te profileren en dus ook geen plek zullen krijgen in het Kick-In-programma. Onderwijs- en onderwijsondersteunend personeel heeft woedend gereageerd op de berichtgeving. Zij willen met het FACT aan tafel om te overleggen hoe zij zich in de toekomst tegenover hun eerstejaars zouden moeten opstellen. “Het moet toch prima mogelijk zijn om activisme, gezelligheid en studie te combineren. Ook voor eerstejaars.” Aldus initiatiefnemer T. Kenaar, studieadviseur van Industrieel Ontwerpen.

3 reacties voor “Colleges beschadigend voor je activisme en sociale leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *