Hoe overleef ik: een column schrijven

Zie jij als verse student enorm op tegen die stapel studieboeken? Ben jij je huisgenoot al na één dag zat? Kamp je met heimwee? Treur niet. Studentmedewerker Marije zit elke week voor je klaar met tips en raad zodat jij je eerste jaar zo goed mogelijk doorkomt.  Vandaag de vraag: hoe schrijf ik een column?

Lieve Marije,

Er is mij gevraagd om een column te schrijven, maar ik weet niet precies hoe dat moet. Ik ben bang te veel inhoud te hebben en serieus genomen te worden (hihi). Hoe schrijf ik een loos stukje tekst?

Kusjes,
Een anonieme FLUT-nieuws-redacteur

 

Lieve FLUT-nieuws-redacteur,

Een column schrijven is heel moeilijk. Je hebt eigenlijk allerlei dingen nodig, zoals een onderwerp, een punt dat je wil maken en ook nog grapjes. Meestal weet ik ook niet zo goed wat ik moet schrijven, maar ik houd altijd het onderstaande stappenplan aan. Misschien heb jij er iets aan!

Doe maar iets
Je bent in het begin misschien ambitieus: je hebt in je inleiding een probleem aan de kaak gesteld (misschien wel met een fictieve brief) dat je wil behandelen en waarvoor je een oplossing wil presenteren. Je weet alleen niet hoe. Wat ik dan meestal doe is gewoon maar een stuk of drie alinea’s typen die eigenlijk een beetje zijdelings te maken hebben met het probleem, maar niet echt een oplossing zijn. Ik probeer ze een beetje absurd te maken, zodat niemand er echt iets aan denkt te hebben.

Doe het anoniem
Je hebt al een goede stap genomen door deze brief anoniem naar me te versturen. Nu weet niemand wie je bent. Ik doe dat zelf ook: mijn achternaam is onbekend. Zo kan niemand mijn stukjes aan mij als persoon koppelen. Wel zo fijn als je column een keer wat minder is, wat mij best vaak gebeurt.

Doe het niet
De makkelijkste manier om van het probleem af te komen is om gewoon maar niet te schrijven. Als je merkt dat je er moeite mee hebt om echt iets leuks te schrijven, dan kun je beter gewoon ophouden met het verspillen van je eigen tijd en die van je lezers. Je kunt een andere hobby oppakken, zoals Candy Crush Saga of een bachelor Psychologie.

Zo, dat zijn drie tips. Ik hoop dat je hiermee verder kunt!

Groetjes,

Marije

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *